This site runs best with JavaScript enabled

Ledelse

Bør du teste personligheten til dine jobbsøkere?

Mange er skeptiske til tester som måler personlighet eller evner. Vanlige motforestillinger er at testene setter folk i bås, favoriserer enkelte sosiale grupper, overser at vi er i stand til å utvikle oss, eller har begrenset prediktiv kraft. De fleste motargumentene kan knyttes til måten testresultatene tolkes brukes på, og at det er lett å trekke feil slutninger hvis de havner i utrente hender.

Logo
Image

Er du nysgjerrig på ulike verktøy som kan hjelpe deg i rekruttering? 

De mest begrensede faktorene i forretningstransformasjon er relatert til mennesker, kultur og langsiktig finansiering, ikke teknologi. Derfor er det helt avgjørende for å lykkes at vi har kunnskap og innsikt om de menneskene vi skal påvirke, og hvilken kultur vi må forholde oss til. ⁠ ⁠
/unlock ‑ kombinerer kunnskap om menneskelig motivasjon og atferd med reelle atferdsdata, og gir deg innsikten du trenger for å lykkes.

August 19 2019

Brukt til rekruttering og seleksjon er det spesielt 3 utfordringer med standardiserte tester vi mener det er viktig å være klar over.
De har lav prediksjonskraft
Den første utfordringen er at evnetester og personlighetstester predikerer prestasjon, men ikke hvis du befinner deg over et gitt nivå. Er du normalt godt utrustet kognitivt, normalt strukturert og noenlunde emosjonelt stabil, predikerer ikke testene lenger hvor godt du passer til stillingen. Hvorvidt en jobbsøker er «innafor» eller ei finner du fint ut ved å snakke med vedkommende.
De fanger ikke opp trekk og egenskaper som er mest relevant for stillingen
Den andre utfordringen er at de standardiserte testene fokuserer på generelle trekk og evner som skal være lik på tvers av situasjoner, og ikke på spesifikke evner og egenskaper som er viktig for oppgavene som skal løses. Du kan for eksempel score høyt på «planmessighet», men likevel være en middelmådig regnskapsfører. Du kan score høyt på «nevrotisisme», men likevel være flink til å håndtere akkurat den typen stress som jobben skaper. Vår anbefaling er å definere (og teste) hvilke spesifikke emosjonelle/kognitive trekk og ferdigheter som kreves for hver stilling. Det er mer arbeidskrevende enn å bruke standardiserte tester siden det krever en grundig jobbanalyse, men kan gi større treffsikkerhet.
De måler ikke hvor godt personen passer inn i miljøet
Studier har vist at konflikter på arbeidsplassen oftere kan forklares med ulike verdisett heller enn ulik personlighet. Du er ikke uenig med kollegaen din fordi hen er mer utadvendt enn deg, men fordi hen verdsetter eller motiveres av andre ting. Vi anbefaler alltid at det blir gjort en kartlegging av verdimessige drivere, både av den aktuelle søkeren og de som allerede er på teamet for å se hvordan matchen er og for å optimalisere best mulig. Det er viktig å presisere at målet ikke er å få en mest mulig homogen gruppe, men å ha rett person på rett sted til rett tid. Det kan godt være du trenger å få tilført folk med andre verdisett og egenskaper til teamet eller virksomheten.

Contact

Mindshift AS
Wergelandsveien 21 B
0167 Oslo
Norway
Telefon 982 38 713
Org. nr. 818 500 912 MVA

Sign up to our events updates:

Mindshift may contact me via email and information provided will be stored.

You may unsubscribe when you want by clicking the unsubscribe link at the bottom of the email you receive from us. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking above to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.